MEZENKİMAL KÖK HÜCRE (MKH) Nedir?
Mezenkimal kök hücreler (MKH), bağ dokuda bulunan ana hücrelerdir. MKHler, vücutta bulundukları dokulardan hasarlı olan dokulara geçme yeteneğine sahiptirler ve her ortamda farklılaşma yetenekleri mevcuttur.
Mezenkimal Kök Hücrelerin Özellikleri Nelerdir?
Mezenkimal Kök Hücreler Nerelerde Bulunur?
Mezenkimal Kök Hücreler, organizmada kemik iliği, göbek kordonu, yağ dokusu, diş pulpası, plasenta ve amniyon sıvısı gibi birçok farklı dokuda bulunur.
Yağ (adipoz) Doku, Kemik I·liği ve Göbek kordonundan elde edilerek GMP standardına sahip laboratuvarlarımızda kültüre edilen, kalite kontrol analizlerinden geçerek hastaya uygulamaya hazır hale getirilen MKHlerin, güçlü rejeneratif etkileri, yeni damar oluşturma kapasiteleri ve bağışıklık sistemi baskılayıcı/düzenleyici etkileri sayesinde çok geniş bir uygulama yelpazeleri vardır.
Mezenkimal Kök Hücrelerin Klinik Kullanımları Nelerdir?
Mezenkimal Kök Hücre Uygulaması Nasıl Yapılır?
Kemik İliği ve Yağ Doku kaynaklı mezenkimal kök hücrelerin üretimi ve uygulaması otolog yani kişiye özel olarak yapılırken, Göbek Kordonu kaynaklı mezenkimal kök hücrelerin üretimi ve uygulaması allojenik (bağış) olarak gerçekleştirilmektedir.
Kişiye özel mezenkimal kök hücrelerin üretimi için hekim talebi doğrultusunda hastadan Kemik İliği ve/veya Yağ doku biyopsisine ihtiyaç duyulmaktadır. Biyopsi alımı ile birlikte kişiden kan alınarak özel transfer koşullarında ONKI·M GMP laboratuvarlarına gönderilir.
Laboratuvarda mezenkimal kök hücreler kişinin kendi kanından elde edilen serumunda kültüre edilerek çoğaltılır. Gerekli kalite kontrol testlerinin uygun olması durumunda uygulanacak bölgeye ve hasara bağlı olarak hekim tarafından istenen sayıda mezenkimal kök hücre hazırlanır ve uygulanmak üzere transfer edilir. Transferi gerçekleştirilen hücrelerin 48 saat içerisinde uygulanması gereklidir.