Fibroblast Nasıl Uygulanır ?

Fibroblast uygulaması şu şekilde olmaktadır: Cildin güneş görmeyen kısmından örneğin kulak arkasından mercimek büyüklüğünde (3-4 mm) ve estetiği bozmayacak bir şekilde küçük bir parça alınır. Bu fibroblastlar TC Sağlık Bakanlığı'nın onayladığı bir laboratuvara gönderilir. Ayrıca kişinin kendisinden alınan kandan serumu ayrıştırılarak kültür ortamına konulur. Kültür sonucunda (4-6 hafta içinde) fibroblastlar yeterince çoğaltılır. Çoğaltılmış fibroblastlar hastanın hekimine gönderilir ve hekim vücudun gerekli yerlerine çok ince bir iğne ile enjekte eder. Bu tedavi belli aralıklarla 2-3 seans yapılmaktadır. Her bir seansta 1-2 ml fibroblast verilir. Geri kalanı dondurularak laboratuvarda saklanır.

Nasıl Uygulanır?

Laboratuvar, yeterince fibroblast ürettiğinden emin olduktan sonra kişinin hekimini arar. Mercimek büyüklüğünde bir deri parçasından hemen hemen 5-10 ml fibroblast üretilmiştir ve bunun her 1 ml'sinde 10 milyon civarı fibroblast vardır. Tedavi için 1-2 ml yeterlidir. Bu tedavi 3-6 hafta aralıklarla 3 kez tekrarlanır. Tedavi aralarında elde edilmiş fibroblastlar özel bir teknikle dondurulup sıvı azotta -196oC'de saklanır. Ancak her hekimin bu klasik uygulama dışında geliştirdiği yöntemler olabilir ve mutlaka hekimin uyguladığı yöntem en iyi yöntemdir.

Etkisi Ne Zaman Görülür?

Enjeksiyondan hemen sonra etkisini beklemek yanlıştır. Hücreler yerleşecek, elastin ve kollajen üretmeye başlayacak ve cilt yavaş yavaş diriliğini kazanacaktır. Kısaca 2. enjeksiyondan sonra iyileşme fark edilmeye başlar 4-6 haftadan sonra da belirginleşir.