
Süt Dişi kök hücreleri nelerdir?
Diş kök hücreleri çocuk süt dişleri pulpa kısmında bulunan kök hücrelerdir. Bilindiği gibi, süt dişleri düştükten sonra ya atılmakta, ya da adet ve geleneklere göre değişik yollarla saklanmaktadır.
Canlı hücrelerin dondurularak saklanması ile ilgili teknolojilerin gelişmesi ile birlikte, son yıllarda diş pulpası kök hücrelerinin dondurularak saklanması da ilgi görmektedir. Diş hücreleri Mezenkimal kök hücreleri olarak anılan kök hücre grubundadırlar. Kemik, diş yapısı, kıkırdak ve kas dokusu vb. gibi dönüşebilme özelliğine sahiptirler. Ayrıca, sinir sistemi hücrelerine dönüşebileceklerine dair bulgular mevcuttur.
Süt Dişi kök hücrelerini özel yapan nedir ?
Süt dişleri nasıl alınır?
Süt dişleri genellikle kendiliğinden ve ağrısız- kanamasız düşer. Kendiliğinden düşen süt dişlerinin kök hücre miktarı azalmış olabilir ve yeterli hücre çıkmayabilir.
Kök hücre saklanması amaçlanıyorsa, kan dolaşımının devam ettiği, fakat henüz yeni sallanmaya başlamış bir dişin alınması ideal olmaktadır. Böyle alınan dişlerde, alındıktan sonra çok hafif bir kanama olması ideal duruma işaret eder. Bu tip hücreler hem en sağlılklı hem de henüz çürük oluşmamış dişlerdir. Sağlıklı bir süt dişinin en uygun ve hijyenik şekilde alınabilmesi diş hekimi tarafından yapılabilir. Böyle bir talep olacaksa bir diş hekimi ile irtibata geçmek uygun olacaktır.
Çürük başlamış süt dişleri alınır mı?
Çürük başlamış dişlerde çürük çok küçük ve yüzeysel ise kök hücre çıkabilir, fakat bazan miktar yeterli olmayabilir. Böyle durumlarda diş hekimi ile bağlantı kurmak gerekebilir.
Süt dişi kök hücreleri ONKİM’e nasıl ulaştırılır?
Süt dişi alımına diş hekimi ile karar verilmiş ise kişiden alınan kan ile birlikte özel transfer koşullarında ONKİM’deki GMP laboratuvarlarına gönderilir. Laboratuvarda diş kök hücreleri kültür edilerek çoğaltılır.
Süt dişi kök hücreleri kullanım alanları nelerdir?
İskelet sistemi (kemik, kıkırdak, bağdokusu), Yağ dokusu, Kalp kas dokusu gibi dokuların hastalıklarında, rejeneratif tıp tedavileri, plastik cerrahide, sinir sistemi hastalıkları, göz ve kornea, diş ve çene hastalıkları gibi pek çok alanda yapılan araştrıma ve çalışmalarda ümit vadeden bir hücre grubudur.
En çok araştırma yapılan konular şunlardır: